Leonard Cohen – Old Ideas

13. mart 2012.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Columbia

Godina:

2012

Format:

Album, CD

Trajanje:

10 pesama / 41 minut

 
 
Šta reći o albumu kojeg iznova i iznova slušam i u čijih 10 pesama staje srce i duša jednog izuzetnog čoveka, čija svaka reč ima i svoju težinu i dubinu.

Leonard Cohen, pesnik i kantautor, Jevrejin iz Kanade, polovinom  60-tih godina prošlog veka objavljuje svoj prvi album Songs of Leonard Cohen. Na muzičku scenu dolazi kao već oformljen i slavom ovenčan književnik (poezija i romani).

Judy Collins, američka folk pevačica odmah je prepoznala njegovu vrednost i uvrstila njegove pesme "Suzanne" i "Dress Rehearsal Rag" na svoj album In My Life. Tako Cohen dobija na popularnosti i otvaraju mu se vrata ka slavi. Ubrzo on postaje fenomen, čovek koji uprkos ograničenjima svog glasa (monotoni bariton), uspeva svojim pesmama da pokrene slušaoce. Izuzetno cenjen i hvaljen zbog muzike i stihova on se posle jednog zatišja vraća krajem osamdesetih spektakularnim albumima I’m Your man i The Future i stiče nove generacije obožavalaca.

Kasnije počinje da praktikuje budizam i odlazi u budistički hram u Kaliforniji da se brine o svom obolelom učitelju. U međuvremenu ulazi u finansijske probleme pošto je njegov menadžer proneverio sav njegov novac. Da bi se nekako izvukao iz dugova kreće na turneju od 2008 do 2010 godine u svojim poznim, sedamdesetim godinama i doživljava pravi trijumf. Sa tih turneja objavljena su i dva živa albuma Live In London i Songs From The Road. Tokom tih turneja je 2009. godine održao koncert i u Beogradu koji je bio jedan od najboljih i najposećenijh koncerata u Beogradskoj Areni

Osam godina posle poslednjeg studijskog albuma Dear Heather, Cohen se na iznenadjenje svih javlja novim studijskim albumom Old Ideas.
Šta reći o albumu kojeg iznova i iznova slušam i u čijih 10 pesama staje srce i duša jednog izuzetnog čoveka, čija svaka reč ima i svoju težinu i dubinu.

Početna "Going Home" je pesma u kojoj se Cohen osvrće na Leonarda Cohena, koji je sportista i vodič, lenština koja živi u odelu, ali koji je samo marioneta u njegovim rukama. Odnos između javne i privatne strane ličnosti nikad nije bio bolje opisan.
Nemilosrdno ali i sa humorom Cohen u ostalim pesmama opisuje svoje želje o ljubavi i mogućnostima/nemogućnostima koje donose godine starosti. Ne znam ko bi bio toliko otvoren na ovakav način (osim možda Joni Mitchell).
Cohen govori o upitanosti jednog čoveka nad svojim životom, ljubavi i mogućnostima da se ona doživi.
Pratnja na albumu je raznolika i izvanredna, kao i prateći vokali Jennifer Warnes i sestara Webb.

Prve tri kompozicioje "Going Home", "Amen" i "Show Me the Place" predstavljaju prave bisere u njegovom kanonu (i ne samo njegovom!).
A onda stiže četvrta kompozicija "The Darkness", pravi blues u kojem Leonard govori o odnosu mladosti i starosti. ("Nemam budućnost / a malo je dana predamnom / sadašnjost je samo ovde da se nešto radi“). Obraća se voljenoj osobi i oseća kako ih godine razdvajaju.
Instrumenti su različiti u ovim kompozicijama. Bendžo, gitara, violina, klavir, organe, anđeoski prateći vokali čine ovu celinu ironično nazvanu "Old Ideas".
Ljubavna tematika se nastavlja u pesmi "Crazy to Love You" ("Lud sam što te volim, ali ne mogu ništa protiv toga. Star sam, a ogledala ne lažu“).
"Come Healing" vuče na čuvenu "Hallelujah", a bendžo (iliti „dobro“, metalni bendžo) vodi pesmu, nazvanu "Banjo".
"Lullabye" je uspavanka za voljenu osobu, dok nešto brža "Different Sides" govori o paru koji je povukao nevidljive granice izmedju sebe i sad svako stoji na suprotnoj strani. I to je to! Old Ideas u celosti.
Divan album koji spada u sam vrh Cohenovog opusa.

Preslušajte ga i uverite se u to!



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Tom Waits
Bad As Me
(ANTI-records)

Emmylou Harris
Hard Bargain
(Nonesuch Records)

Fleet Foxes
Helplessness Blues
(Sub Pop)

Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)

R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)


The Black Keys
Brothers
(Nonsuch Records)

Brian Eno
Small Craft On A Milky Sea
(Warp)

Kings Of Leon
Come Around Sundown
(RCA Records)

Posies
Blood/Candy
(Rykodisc)

Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)